Kuuluuko sinunkin mummolamuistoihisi kalalangasta paloina virkattu sängynpeite, isoäidinneliöistä koottu torkkupeitto tai ruutuvirkattu verho saunakamarin ovessa? Sohvapöydällä kukkamaljakon tai valokuvakehyksen alla oli ehkä käsintehty pitsiliina, ja villalangan lopuista sai juuri sopivasti raidallisen huivin nukelle tai nallekarhulle. Virkatuilla kodintekstiileillä on pysyvä paikka suomalaisten sydämissä. Vaikka moni kaipaa omaan kotiinsa modernia ilmettä, tuovat käsintehdyt tekstiilit sisustukseen lämpöä ja tekstuuria. Sovittamalla tutut tekstiilit osaksi nykyaikaista sisustusta asetut myös osaksi sukupolvien ketjua.
Tee itse tai tuunaa vanhaa
Parisängyn päiväpeitteen virkkaaminen alusta asti vaatii pitkää pinnaa, joten kärsimätön aloittaa pienemmästä projektista. Virkatun tyynynpäällisen saa aloittelijakin valmiiksi ilman ärräpäitä parissa illassa. Paksulla koukulla matonkuteesta virkatut matot ovat edelleen huipputrendikkäitä ja sopivat monenlaiseen sisustukseen. Virkkasit sitten kalalangasta tai trikookuteesta, materiaalit ja tarvikkeet löytyvät helposti verkosta, vaikkapa halpalanka.fi -sivustolta. Oikaiseminenkin on sallittu: ullakolta tai kirpputoreilta löytyviä vanhoja tekstiilejä voi tuunata omaan makuun sopivaksi vaikka värjäämällä tai yhdistämällä virkattuja pikkuliinoja yhdeksi isommaksi tekstiiliksi.
Värillä on väliä
Sisustustekstiileissä sekä väreillä, materiaaleilla että tekstuureilla on merkitystä. Jos perintönä saatu, beigestä kalalangasta virkattu päiväpeite ei sovi omaan väripalettiin, sen voi värjätä pesukoneessa. Kylmä harmaa tai puuteriroosa väri tuovat vanhan tekstiilin 2020-luvulle. Isoäidinneliöistä kootun viltin ilme muuttuu täysin, kun kirjavat jämälangat vaihdetaan monokromaattisiin mustan ja harmaan sävyihin. Sohvatyynyt voivat olla sohvan kanssa samaa väriperhettä tai erottua muusta sisustuksesta sähäkkänä kontrastina. Olivatpa värivalintasi mitkä tahansa, itse tehdyt tekstiilit tuovat sisutukseesi kaivatun viimeisen silauksen.