Käsityökalusteet kunniaan

Käsintehdyt kalusteet ovat varsinainen harvinaisuus tänä päivänä. Käsitöiden arvostus on silti kasvussa ja puusepäntyöhän on käsityötä mitä suurimmassa määrin. Erityisesti pöydät ovat nykypäivänä kysyttyjä puusepän tekeminä. Tällä sivustolla kerrotaan käsityönä valmistetuista kalusteista. Pöytiä, tuoleja sekä muita kalusteita voidaan ostaa monesta paikkaa, mutta puusepän toteuttamat luomukset ihastuttavat taatusti vuosia!

Valmiit tuotteet mallistosta

Monet puusepät tarjoavat pöytiä, tuoleja, penkkejä ja jakkaroita valmiina tuotteina. Heillä on joko kokonainen mallisto, jonka mukaan tuotteita valmistetaan tai sitten tuotteet ovat täysin uniikkeja ja syntyvät yksilöllisesti asiakkaan tarpeisiin. Tuotesarjoista huolimatta puusepän toteuttamat kalusteet taistelevat nykyistä kulutuskulttuuria vastaan. Itse-tehdyt kalusteet ovat kestäviä, ekologisia ja taatusti ainutlaatuisia. Mallisto tarjoaa yleensä samanhenkisiä tuotteita, idealla ”osta vaikka koko sarja”. Mallisto haastaa puuseppää suunnittelussa sekä tuotannossa. Toisilla tuotteita löytyy aina varastosta jonkin verran valmiina, toisilla tuotteet mallistossakin tehdään tilausten perusteella. Puusepän täytyy etukäteen miettiä, mikä palvelee parhaiten hänen omia asiakkaitaan: ovatko he valmiita odottamaan vai kaivataanko pikaisia kauppoja.

Mittatilaustyöt ominaisin osa uraa

Olennainen osa puusepän palveluita on mittatilaustuotteet. Asiakas voi tilata haluamansa kalusteen omilla mitoillaan, valita muodot ja toteutustavat sekä materiaalit mieleisekseen. Suunnitteluprosessissa saa tietenkin tukea ammattitaitoiselta käsityöläiseltä, mutta asiakkaan suunnitelmat ohjaavat toteutusta. Jos tuote teetetään mittatilaustyönä, siitä saa juuri sellaisen kuin haluaa. Suunnitteluprosessiin kannattaa kuitenkin panostaa, jotta tuote toimii ja vasta tarvetta. Puusepän toteuttamat pöydät ja tuolit ovat kuitenkin pitkäikäinen sijoitus, joka ilostuttaa pitkään. Kaunis ja ajaton huonekalu kestää hyvällä hoidolla sukupolvelta toiselle. Useat puusepät vaalivat ammattikuntansa perinteitä ja pyrkivät hyödyntämään mahdollisimman paljon täyspuuta. Levystä valmistettuja kalusteita saa jokaisesta marketistakin, mutta täyspuukalusteet ovat harvinaisuus, jota vain aidot ammattiosaajat pystyvät tarjoamaan. Täyspuun käsittely tarjoaa lukuisia muodikkaita vaihtoehtoja, joten keltaiseksi lakattua mäntyä ei kannata pelätä, muitakin vaihtoehtoja on. Toki puusepät toteuttavat täyspuunlisäksi kalusteita tarvittaessa myös muista materiaaleista. Esimerkiksi keittiön kaapistot voit halutessasi teettää puusepällä levytavarasta. Monesti puusepät kalustavatkin kaikkein vaativimmat paikat omilla kalusteillaan, olipa sitten kyse keittiöstä tai vaikkapa vessasta. Laadukkaasta jäljestä ollaan nykyisin entistä valmiimpia myös maksamaan, joten ammattilaiset alkavat olla jälleen kysyttyjä.