Käsintehtyjen huonekalujen valmistus liiketoimintana

Moni ammatti keskittyy nykyisin näyttöpäätteen ääreen ja kehitys kohti tietokonepainotteista työntekoa kasvaa jatkuvasti. Harvassa työympäristössä on enää mahdollisuutta työskennellä ilman älylaitteita tai muuta elektroniikkaa. Elämämme pyörii älylaitteiden ympärillä sekä kotona että töissä. Toiset meistä saattavat kokea tämän välillä ahdistavana. Työpäivän aikana ei välttämättä saavuteta mitään konkreettisia tuloksia ja siitä syystä illalla kotona tunnelma saattaa olla latistunut: enkö taaskaan tehnyt mitään tärkeätä?

Konkreettinen työ jättää jälkensä

Toiset meistä kaipaavat konkreettisten tulosten näkemistä. Moni haaveileekin harrastuksen muuttamisesta toimeentuloa tuottavaksi ammatiksi. Monet myös haaveilevat käsillä tekemisestä – siitä, että työn tuloksen voi nähdä heti. Puusepät ja erityisesti huonekalupuusepät yhdistävät tänä päivänä vahvasti tekniikkaa ja kädentaitoja. Aina se ei ole helppoa eikä ala sovi kaikille. Toisilla on kuitenkin sisäsyntyinen taipumus tuotteiden valmistukseen puusta ja silloin esteet on tehty voitettaviksi.

Kädentaitoammattien haasteet

Puuseppiä on monenlaisia. Toiset keskittyvät pieneen erikoisalaan ja toiset tekevät vähän kaikkea. Omien vahvuuksien tunnistaminen on hyväksi sekä puusepälle itselle että hänen asiakkailleen. Toisaalta monipuoliset työtehtävät haastavat kehittymään ammattitaitoa myös heikkouksien kohdalla ja monipuolisuus saattaa osaltaan tuoda laajan asiakaskunnan. Ensimmäinen haaste on siis sopeuttaa oma osaaminen saavutettavissa olevaan asiakaskuntaan siten, että tarjonta ja kysyntä kohtaavat. Monia askarruttaa nimenomaan töiden riittävyys ja oman suuntautumisen kanssa kannattaa olla realistinen. Omiin taitoihinsa on jaksettava uskoa vaikeinakin hetkinä, mutta tosiasiat on silti hyvä kohdata realistisesti liiketoimintasuunnitelmaa tehdessä. Hinnoittelu on ehkä suurin haaste kädentaitajien keskuudessa. Vaikka suuri yleisö väittää arvostavansa suomalaista käsityötä, harvoin ollaan kuitenkaan valmiita maksamaan riittävää hintaa siitä. Käsin tehdyt huonekalut ovat toisinaan hintavia, mutta myös laadukkaat materiaalit maksavat. Alihinnoittelu tekee hallaa kaikille alan toimijoille ja hintojen polkemista ei katsota hyvällä kilpailijoiden taholta. Hyvä nyrkkisääntö on laskea tuotteille kriittinen hinta, jonka alle ei voi myydä. Kriittisen pisteen hinta sisältää materiaalin, työpalkkaa sekä pienen osan yritystoiminnan kiinteistä kustannuksista. Hinta tulee sopeuttaa myös myyntikanavan yleiseen tasoon.

Asiakas on kuningas

Menestyäkseen huonekalupuuseppä tarvitsee siis hyvän tuntemuksen asiakaskunnastaan. Lisäksi hyvät tuntosarvet ovat tarpeen arvioitaessa hintatasoa ja asiakkaiden halukkuutta ostaa kotimaista käsityötä.