Älyvalaistuksen ABC

 

Sähkön hinnan kallistuessa yhä useampi on kiinnostunut tavoista kirkastaa kodin ilmettä mahdollisimman pienellä sähkön kulutuksella. Kodin valaistuksen energiatehokkuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat valaistusratkaisu, valonlähteet, ja valaistuksen toteutustapa – sekä tietysti valaistuksen käyttö.

Erilaisten älyvalojen suosio on nostanut päätään viime vuosina. Ensimmäinen taso älyvalaistuksessa on älylamppu, jota pystyy valokytkimellä himmentämään tai vaihtelemaan valonsävyä. Joitakin älylamppuja voi myös säätää mukana tulevalla kaukosäätimellä, jolla pystyy vaihtamaan lampun väriä tai himmentämään valoa.

Hyvä puoli on, että älylampun voi useimmiten asentaa jo olemassa olevaan valaisimeen. Tämä tarkoittaa, että kotiin jo aiemmin valittuja valaisimia ei tarvitse vaihtaa kokonaan uusiin saadakseen älykkäitä valaistusratkaisuja käyttöönsä. Vastaavasti älyvalaisimia ohjataan esimerkiksi puhelimen Bluetoothilla tai WiFillä valmistajan oman applikaation avulla.

Älyvalojen kattavat ominaisuudet

Hyviä ominaisuuksia älyvaloissa ovat säädettävyys, etäohjattavuus ja ajastusmahdollisuudet. Ne vaikuttavat kodin viihtyvyyteen ja tarjoavat mahdollisuuden himmentää valot tai muuttaa niiden värisävyjä vain yhdellä napin painalluksella tai äänikomennolla. Näiden älyominaisuuksien avulla on mahdollista vähentää energiankulutusta ja voi helposti räätälöidä valaistuksen sopivaksi erilaisiin tilanteisiin.

Joitain älyvalaisimia voidaan komentaa myös ääniohjauksella esimerkiksi iPhonella Sirin kautta, Amazon Echolla tai Google Home -laitteella. Tämä tarkoittaa, että voit pyytää kotiin saapuessasi Siriä tai Googlen assistenttia sytyttämään eteiseen valon.

Useampi laatubrändi, kuten Airam, Ledvance, Philips ja Nanoleaf, tarjoaa älyvalaisimia ja niitä voi nykypäivänä asentaa kattoon, lattialle, seinään ja myös ulkokäyttöön. Mikäli älyvalaistus kiinnostaa, löytyy hyviä vinkkejä netistä älykkäiden valoratkaisujen hankkimiseksi.