Ainutlaatuinen mittatilaushuonekalu

Joskus huonekaluvalmistajien valikoimista ei löydy mitään mieleistä. Tai mieleisiä huonekaluja saattaa löytyä, mutta ne ovat esimerkiksi kooltaan vaikeita sovittaa omaan kotiin. Joskus on saatu myös perintönä tai ostettu käytettynä jokin vanha huonekalu, joka haluttaisiin nyt kunnostaa. Tällöin käännytään huonekalupuusepän puoleen ja ostetaan uniikki huonekalu, joka on tehty asiakkaan omien toiveiden mukaisesti. Yksittäiskappaleina toteutetut huonekalut eivät saavuta sarjatuotannon tuomia etuja esimerkiksi tuotanto- tai materiaalikustannusten osalta. Toisaalta asiakkaat ovat usein valmiita maksamaan saadakseen juuri haluamansa huonekalun. On kuitenkin muistettava, että kyseessä on käsityö ja vahva ammattitaito. Huonekalupuusepät suosivat laadukkaita materiaaleja, joten usein mittatilaushuonekalut kestävät aikaa paremmin teknisesti – ja myös visuaalisesti, koska tuote vastaa silloin täysin asiakkaan toivomuksia.

Mittatilausprosessi A:asta Ö:hön

Asiakkaalla syntyy ensin tarve saada tiettyyn tilaan sopiva huonekalu. Se voi olla kaappi, sänky, tuoli – ihan mitä vain tarpeellista. Asiakas haeskelee ensin tarvitsemaansa valmiina huonekaluliikkeistä ja kiertää kenties myös kirpputoreja, antikvariaatteja ja selailee Internetin myyntipalstoja. Kun asiakas ei löydä etsimäänsä, hän turvautuu huonekalupuusepän apuun, joka osaa tehdä juuri halutun tuotteen.

Visio

Toisilla asiakkailla saattaa olla hyvinkin selkeä visio tulevasta tuotteesta. Paperille on piirretty yleensä ainakin mitat, joskus myös tarkkoja muotoja ja muita ajatuksia lopputuloksesta. Joskus asiakkaiden ajatukset eivät ole sellaisenaan valmiita toteutukseen. Alan ammattilaisena huonekalupuuseppä osaa johdattaa rakentavassa hengessä kehitystyötä eteenpäin. Toteutettavissa olevat ratkaisut löytyvät yhdessä keskustelemalla ja suunnitelmia hiomalla.

Materiaalit

Suunnitteluvaiheeseen kuuluu myös materiaalivalinnat. Puusepät yleensä pyrkivät hyödyntämään kestäviä ja ajattomia täyspuumateriaaleja. Mutta myös erilaiset levyvalmisteet ovat käytössä tarpeen mukaan. Jos materiaaliksi valikoituu puu, täytyy yhdessä päättää puulaji ja pintakäsittelytapa. Joskus materiaaliksi valikoituvat myös uusiokäyttömateriaalit, kuten vanhat hirret tai lattialankut.

Toteutus

Suunnitelmien hiomisen jälkeen alkaa toteutus. Joissakin tapauksissa toteutusvaihetta edeltää vielä virallisten suunnitelmien piirtäminen ja työkuvien hyväksyttäminen asiakkaalla. Toisinaan työstö alkaa heti suunnitteluvaiheen päätyttyä ja erillistä piirustusten hyväksytystä ei enää kaivata. Huonekalupuuseppä työstää huonekalua omassa pajassaan ja ilmoittaa sitten asiakkaalle tuotteen valmistumisesta.

Realiteetit näyttävät oikean suunnan

Asiakkaan kannattaa rakentaa omat suunnitelmansa huolella etukäteen, mutta olla samalla avoimin mielin yhteisissä suunnittelupalavereissa. Tällöin lopputuloksesta syntyy suurella todennäköisyydellä silmiä miellyttävä ja kestävä huonekalu.